Startpagina
Nieuwbouw Restauratie Zoek op plaats Huisorgels Kistorgels Lopende projecten Over ons Nieuws Te koop aangeboden

Loppersum-Westeremden - VGK, 2013

foto: H. de Vries

Op 31 januari 2014 heeft de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt van Loppersum-Westeremden een nieuw (tweedehands) orgel in gebruik genomen. Het betreft een orgel dat Mense Ruiter Orgelmakers in 1989 bouwde voor de Rialaankerk te Oostvoorne.

Het Verving in Loppersum het Fonteijn en Gaal orgel dat gebouwd is voor de gereformeerde Regenboogkerk te Tuindorp-Oostzaan (gem. Amsterdam) welke nu is doorverkocht en verhuisd is naar Italië.

Mense Ruiter werd aangesteld om het instrument in Oostvoorne te demonteren, van onderhoud te voorzien en opnieuw te monteren. Wegens de nieuwe verhoudingen tussen orgel en kerkzaal is ervoor gekozen de winddruk een fractie te verlagen en correcties qua intonatie uit te voeren.
In Oostvoorne was de Subbas 16’ in het groot octaaf wegens ruimtegebrek verkropt. In de nieuwe situatie zijn alle pijpen van de Subbas ontkropt en geplaatst in een nieuw ontworpen kas die aan de achterzijde van het instrument staat opgesteld.
De Prestant 8’ was oorspronkelijk gecombineerd met de Holpijp 8’ (C-H). In de huidige situatie is de Prestant voorzien van een eigen groot octaaf van nieuw pijpwerk. Deze pijpen zijn eveneens geplaatst in de nieuwe pedaalkas.

Manuaal I (C-f3)
Prestant 8’
Holpijp 8’
Octaaf 4’
Octaaf 2’
Mixtuur 2-3 st.
Trompet 8’

Manuaal II (C-f3)
Holpijp 8’ (trans. Man I)
Fluit 4’
Nasard 3’
Fluit 2’
Terts 1 3/5

Pedaal (C-d1)
Subbas 16’

Manuaalkoppel B/D
Pedaal altijd aangehangen aan een manuaal naar keuze
Windvoorziening: 1 spaanbalg
Toonhoogte: a1 = 440 Hz
Stemming: gemodificeerde stemming naar Kirnberger